Het Koninklijk St.-Ceciliakoor Sente nodigt alle Sentenaren uit op zondag 11 november

Honderd jaar geleden op 11 november 1918 kwam er officieel een eind aan de Eerste Wereldoorlog. De schattingen lopen uiteen, maar meer dan negen miljoen soldaten zijn er in vier jaar gesneuveld, miljoenen anderen werden gewond waarvan velen blijvend invalide. Ruim 50 verschillende nationaliteiten waren tijdens de Eerste Wereldoorlog aanwezig in de Westhoek.

Met het concert 'muziek uit de loopgraven' wil de Koninklijke harmonie Moed & Vlijt uit Kuurne in samenwerking met het Koninklijk St.-Ceciliakoor uit Sente de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog op een passende en serene wijze herdenken. 

Het leven in de loopgraven betekende vooral verveling, koude, modder, ratten en luizen en mentale problemen. Toch zorgde de Eerste Wereldoorlog voor een explosie aan muzikaliteit. Zo waren er opgewerkte marsliederen die de soldaten een hart onder de riem moesten steken, liedjes over heimwee naar thuis en natuurlijk ook liedjes over de liefde. Anderen maakten muziek over de gruwelijkheden en de zinloosheid van de oorlog. Tijdens het concert 'muziek uit de loopgraven' zal het Koninklijk St.-Ceciliakoor uit Sente o.a. de volgende liederen zingen:
  • It's a long way to Tipperary (Jack Judge). Dit is waarschijnlijk het bekendste lied uit de oorlog. De Engelsman Jack Judge schreef het lied in 1912, twee jaar voordat de oorlog uitbrak. Het nummer werd in de oorlog vooral populair onder Ierse soldaten, omdat het voor hen een verlangen naar thuis vertolkte. Later in de oorlog namen ook soldaten uit andere landen, zoals de Fransen en de Russen het nummer over.
  • Keep the home Fires Burning (Ivor Novello en Lena Guilbert Ford). Keep the home Fires Burning bood troost aan miljoenen huishoudens in Groot-BrittanniĆ« bij het uitbreken van de oorlog in 1914. Het lied gaat over de hoop op een veilige thuiskomst van de mannen die naar de oorlog vertrokken. De boodschap is: houd moed, ga door met je leven. Weet dat je geliefden vechten voor een goede zaak.
  • Over There (George M. Cohan). Dit strijdlied werd gezongen toen de Amerikanen zich in 1917 in de oorlog mengden. Het lied moest jonge Amerikanen aansporen om dienst te nemen in het leger en de Duitsers te verslaan. In de Verenigde Staten kreeg het lied dezelfde legendarische status als It's a long way to Tipperary in Europa. 
Het concert 'muziek uit de loopgraven' duurt ongeveer anderhalf uur (geen pauze) en gaat door op zondag 11 november om 18u00 in de St.-Pieterskerk te Kuurne. Kostprijs voor een toegangsticket: € 5 inclusief een gratis gewone consumptie na afloop van het concert in de St.-Pieterszaal. Kaarten zijn te verkrijgen bij de leden van het koor, op het telefoonnummer 0499 59 59 44 of door te mailen naar sentekoor@gmail.com 

Kippenbillenkaarting t.v.v. het Koninklijk St.-Ceciliakoor Sente 
Jaarlijks organiseert het Koninklijk St.-Ceciliakoor Sente op het einde van het jaar zijn kippenbillenkaarting. Dit jaar gaat het door op zaterdag 1 december vanaf 14u30 in het buurthuis 't Senter; De inleg bedraagt € 1,50 en kaarten zijn te verkrijgen bij de leden van het koor, door te mailen naar sentekoor@gmail.com of te telefoneren naar 0499 59 59 44.